Åldrande hud

Fördröj hudens åldrande med att optimera din hudhälsa

Vi kan inte stoppa åldrandet men du kan förhindra att huden åldras i förtid genom att använda produkter som främjar en långsiktig hudhälsa. Det görs genom att du gör kloka livsval. Det finns två sätt att behandla en åldrande hud – genom att minska rynkor och att ge huden ny spänst. Kollagen och elastin, som håller huden slät och smidig, påverkas av en rad faktorer. Som tumregel bör du tänka att om huden är irriterad eller skadad så ökar dubbleras risken för en åldrande hud. Se därför till att först främja en god hudhälsa innan du börjar behandla symptomen.

Skräddarsydda produkter

Rådgör med din hudterapeut för den bästa hudvårdsrutinen för din hud.

Livsstilsval

Din livsstil kan påverka huden

  • Främja en mikrobiell mångfald – det inkluderar både maghälsan och hudhälsan. Ät gärna fermenterade livsmedel som surkål eller kimchi och spendera mycket tud i naturen. Även vanligt trädgårdsarbete räknas om du då undviker starka bekämpingsmedel.
  • Tillsätt probiotika oralt och skapa en probiotisk hudvårdsrutin med levande mikrober för att skydda mot ovälkommen påverkan utifrån.
  • Tillsätt fettsyror oralt – antingen 15 g av linfröolja alternativt 600 mg omega-3 (DHA och EPA)
  • Underhåll en jämn blodsockernivå genom att äta oprocessade livsmedel och håll nere på sockerkonsumtionen. Socker är en av de ingredienser som påverkar glykeringen vilket i sin tur snabbar på åldrandeprocessen.
  • Se till att få i dig snabbupptagligt koppar och zink och se till att dessa två är i balans. Många kosttillskott undviker koppar då man kan bli lätt illamående medan doserna av zink är högre. Dessa två mineraler jobbar mot varandra vilket ofta resulterar i brist på koppar och du behöver koppar för att främja kollagenet och elastinet i huden.
  • Undvik rökning, uttorkning, ohälsosam mat, extrema väderförhållanden och överdriven solning.
  • Se till att din kost innehåller aminosyror som kroppen behöver för att producera tillräckliga nivåer av kollagen typ 1. Genom att äta bönor, nötter och frön får du dessa naturligt i nedbrytbar form.
  • Använd produkter som innehåller antioxidanter som rooibosextrakt, marulaolja och/eller sesamolja. 
  • Använd produkter med hyaluronsyra för att göra huden fylligare, mafana som har en lugnande effekt på musklerna och gamma-aminosmörsyra som får musklerna att slappna av och reducerar fina rynkor. 

Behandlingar